La pràctica d’activitat física de forma regular durant totes les etapes de la vida proporciona considerables beneficis per a la salut, que contraresten l’aparició de possibles malalties com la diabetis, hipertensió, etc. Aquests beneficis no es limiten únicament en un benestar físic (prevenció/tractament de malalties) i estètic com pot ser la pèrdua de pes, sinó que també trobarem millores a nivell psicològic (disminució de l’estrès, millora de l’estat anímic). A més, aquests beneficis es poden veure incrementats si aquesta pràctica es realitza en un entorn natural com les muntanyes del nostre país.
Tots els nostres programes, tenen unes bases científiques que permeten adaptar l’exercici a les necessitats de cadascú i així optimitzar-ne els beneficis.
A continuació trobareu els casos més freqüents que tractem a Som Salut.
Embaràs
Malgrat que l’activitat física de forma continuada es important en totes les etapes de la vida, quan arriba la gestació adquireix particular importància, ja que es tracta d’un període en que es produeixen nombroses modificacions tant a nivell anatòmic com físic. De fet, nombrosos articles científics han apuntat que en els embarassos sense complicacions, l’activitat física seria benèfica pel fetus, però sobretot per la mare ja que l’ajudaria a mantenir el to muscular, controlar l’aportació calòrica, així com evitar l’aparició de diabetis gestacional.
Menopausa
La menopausa pot suposar un punt d’inflexió per a la majoria de dones. En aquesta etapa es produeixen un seguit de canvis fisiològics i psicològics que es poden veure minimitzats gràcies a la pràctica d’activitat física. Alguns dels canvis més importants que es poden veure beneficiats per l’exercici físic són la prevenció de l’osteoporosi (descalcificació òssia), control del pes i regulació de la son.
Sedentarisme
La falta d’activitat física s’associa amb un increment del risc de patir diverses malalties cardiovasculars, sobrepès, diabetis... Els problemes no es redueixen únicament en l’àmbit físic, sinó que també pot afectar la psique, patint depressions, estrès, disminució del rendiment cognitiu, etc. La millor manera de combatre el sedentarisme és la realització d’activitat física, però aquesta té que estar planificada, estructurada i adaptada per a millorar les capacitats físiques de l’individu posant especial atenció, al manteniment de la salut.
Hipertensió
La hipertensió és un dels trastorns de salut més comuns, que si no es tracta a temps pot derivar en d’altres patologies més greus. Aquesta malaltia sol aparèixer en persones que pateixen de sobrepès, però sobretot, en persones sedentàries. Es per aquest motiu que es pot prevenir, tractar i controlar modificant l’estil de vida a través de la realització d’exercici físic de forma adaptada.
Diabetis
Per a les persones diabètiques, és molt important que realitzin exercici físic, ja que previndran l’aparició d’altres malalties. Respecte a la regulació de la glucèmia a través l’activitat física, dependrà molt del tipus de diabetis i de l’estat que presenti cada persona. Per exemple, en les persones que tinguin diabetis de tipus II amb sobrepès, l’exercici físic regular i adaptat pot resultar molt beneficiós en el control metabòlic. Aquest efecte de l’exercici es similar al que poden arribar a aconseguir alguns fàrmacs utilitzats en el tractament de la diabetis, a diferència que l’exercici no té efectes secundaris.
Sobrepès
El sobrepès és un dels problemes de salut més estesos en el món occidental. A part de les conseqüències a nivell estètic, comporta nombrosos riscos per la salut, com ara malalties cardiovasculars, diabetis... L’estratègia més eficaç per a la pèrdua de pes és l’activitat física combinada amb una bona dieta. Investigacions recents apunten que la combinació de sessions de força amb entrenaments de tipus aeròbics permetrien accelerar la pèrdua de pes.